zaterdag , februari 24 2018
Home / Actueel / Hoofddoek verboden op werkvloer mag een baas dit verbieden?

Hoofddoek verboden op werkvloer mag een baas dit verbieden?

hoofddoekHoofddoek op werkvloer mag een baas dit verbieden? Het antwoord is Ja, dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald. eindelijk komt er een verbod op verhullende hoofdbekleding en zal men zich moeten aanpassen aan het land waar men woont en hoofddoeken geen deel uitmaken van de cultuur.

Hoofddoek dragende Belgische vrouw klaagt werkgever aan

De zaak is aan het rollen gebracht doordat een Belgische vrouw naar het hof was gestapt, omdat haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, haar had gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. Zij wilde haar hoofddoek niet afdoen waarop zij ontslagen werd. Ook een vrouw uit Frankrijk die op haar werk een hoofddoek wilde dragen had een zaak aangespannen tegen haar werkgever.

Neutrale kleding

Het Europees Hof van Justitie zegt nu dat bedrijven haar personeel mogen aangeven alleen maar neutrale kleding te dragen, zo zijn andere kledingstukken zoals een bivakmuts, petten met politieke opdruk etc ook niet langer toegestaan. Het verbod gaat dus in feite over religieuze, filosofische en politieke symbolen.

Bedrijfsreglement aanpassen

Als een bedrijf het dragen van de aangemerkte kleding wil invoeren moet men dat dan wel in een bedrijfsreglement hebben vastgelegd. In dat geval is er volgens het hof geen sprake van discriminatie en kan men er ook niets tegen inbrengen. Verwacht wordt dat bedrijven massaal hun reglement zullen aanpassen om excessen te voorkomen en claims. Als een klant niet door iemand met een hoofddoek wil worden geholpen, dan maakt hij zich wel schuldig aan discriminatie zonder aanpassing in het reglement.

Nederland doet ook mee

Het College oordeelde eerder in Nederland dat een griffier van een rechtbank wel het recht had om een hoofddoek te dragen tijdens haar werk. Deze was in de problemen gekomen doordat een gedaagde niet door een moslima wilde worden geholpen. Men stoorde zich aan het uitzicht omdat het hier een Nederlandse rechtbank betrof en geen moslim land.

About admin

Lees Ook

Trump ambtenaren zeggen Rusland om zijn steun voor de Syrische Assad te laten vallen

Trump maant Rusland laat steun voor de Syrische Assad vallen

Trump maant Rusland laat steun voor de Syrische Assad vallen. Ambtenaren in de Trump administratie ...